fyra små saker

hejregina.elledecoration.se 4saker1

Denna veckan flyttar vi om här hemma. Egentligen röjer vi upp i arbetsrummet men de möblerna som blir över därifrån försöker vi få plats med någon annan stans = vi flyttar om nästan överallt eftersom möblerna puttar bort varandra och någon alltid blir över

hejregina.elledecoration.se 4saker3

Sen har vi flyttat tidningshyllan från hallen till stringhyllan i köket. Smidigt att kunna läsa recept direkt från hyllan

hejregina.elledecoration.se fyra saker5

Jag har valt färg till vårt nya skåp som vi hittade på blocket/bortskänkes förra veckan. Vilken tror ni? (Kort sidohistoria: Byrån var gratis och vi kunde inte med att hyra dyra medel för att få hem den och det var ändå ganska nära oss så vi bestämde oss för att bära. När vi kommit halvvägs kör en googlebil ut från gatan framför oss och åker sakta vidare = vi kanske bär stor byrå i gatuvy 2015. Det är så sjukt osannolikt och knäppt. Jag ska hålla utkik)

hejregina.elledecoration.se 4saker4

Sen tror jag att jag äntligen har lyckats med en avokado! Den till höger har ett flera cm långt skott och den till vänster är på god väg. Jag gjorde: tog ut med sked, tvättade av noga, lät ligga i solen någon dag tills den blev helt torr, satte ner med spetsig sida upp en bit ner i jorden, vattnade och satte över en plastpåse. Sen lät jag den vara i flera flera veckor innan jag bytte plastpåse mot glasburk = fortfarande lite varmare än utan något alls. Vattna när den är torr. Fortsättning följer om den inte dör. Hoppas hoppas inte

0

3 kommentarer

 1. Hej! Tänkte tipsa om ett annat sätt att få fram avokadoplantor, ifall det inte skulle fungera denna gång.. =)
  Ta ut avokadokärnan, låt den ligga och torka någon vecka. Bryt sedan av två tandpetare och stick in de fyra bitarna i kärnans ena ände, så att den får fyra ben som den kan stå på. Sätt ned kärnan, så att den står på benen, i ett glas och häll i vatten i glaset så att det täcker ca halva kärnan. Låt sedan stå men fyll på vatten så att det hela tiden täcker ca halva kärnan. Så småningom kommer det att komma ut en rot/ett skott längst ned och detta ska växa så att det når ned till botten på glaset. När roten/skottet har vuxit ned till glasets botten så är kärnan färdig för plantering. Plocka bort tandpetarna och plantera kärnan så att roten är nedåt i jorden. Låt ca halva kärnan sticka upp ur jorden. Förhoppningsvis kommer det sedan efter några veckor komma upp ett skott även på ovansidan! Vi har använt stora avokadokärnor men det borde även funka med mindre kärnor.

  Lycka till!
  /Hanna

 2. Har också tips för avokadoplantor! Det kan ta så himla, himla lång tid att få den att växa, men det som funkat för mig (har fått upp 4 av 5 kärnor) har varit att verkligen låta den torka, och sen pilla bort det tunna skalet längst ut innan man sätter i jorden. Sen sätter man den 2/3 ner i jorden, och håller den fuktig hela tiden. Har man tur växer den fort, på runt 4 veckor, har man otur tar det två månader….
  Men har man väl fått upp den är den svår att ta död på! Sätt i kruka med fat under, och vattna enbart på fatet. Om ni ska bort längre perioder, ställ bara in den i ett mörkt rum med mycket vatten på fatet, så suger den upp lagom mängd för att klara sig! Var borta i två veckor medan min största planta stod i badrummet, och den slokade knappt ens. Men två veckor är nog lite max också, om man inte har någon som sköter växter när man är borta!

  Hoppas den växer fint och klarar sig! (vattna inte på bladen om den står i direkt solsken, då blir den brunfläckig och kan få hål i bladen och kanter som aldrig blir runda igen)

  http://herbariumet.blogg.se

 3. Jeg har også grodd avocadoplanter. Vi vasket steinen og satte 3 fyrstikker i siden og satte de i et vannglass med vann over halvparten av steinen. Det kan være lurt å bytte ut vannet hver dag.

  Vi puttet planten i jord når roten var kommet et stykke ut og den hadde fått en stor stilk. Nå har vi tre fine planter som står i vinduskarmen. De trives best med masse vann og masse lys :)

  Ta gjerne en titt her så får du se resultatet: http://vfagerland.com/2014/05/26/prosjekt-avocado-del-3/

  Ha en fin helg! :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *