just det jag är arkitekt

Fick en gullig förfrågan som jag tänkte ni kan få ta del av också. Blir så varm av den här sidan av internet. Att få inspirera och vara en del i att vissa av er kommer fram till vad ni vill ägna livet åt?! Känns stort. Jag pratar inte så mycket om att jag är arkitekt nu för tiden. När jag började blogga pluggade jag fortfarande på Chalmers och då var det mer närvarande. Men allt finns såklart kvar om någon blir sugen på att rota i arkivet. Som tex guiden till arkitektprovet som nämns ovan: del 1: inlämningsuppgift och del 2: provdagarna. Vilket också av en slump är aktuellt just nu eftersom hemuppgiften för 2019 släpptes i dagarna. Har även lagt till en sökfunktion högst upp i bloggen som gör det lättare att hitta. Men nu till frågorna!

● Hur har yrkesrollen förändrats under din tid och hur tror du att yrkesrollen kommer att utvecklas i framtiden?

Jag vet inte så mycket om den traditionella yrkesrollen inom arkitektur eftersom jag egentligen aldrig befunnit mig i den. Jag valde utbildning utifrån att jag ville ägna mig åt något kreativt och tycker att utbildningen har varit perfekt för mig och det jag ägnar mig åt idag. Under mina år på Chalmers kunde jag lägga mycket tid på form, presentation, kreativ process, grafik och kommunikation. Och såklart arkitektur!

Jag tycker min yrkesroll förändras ständigt eftersom projekt och uppdrag som jag tar på mig kan se väldigt olika ut. Samtidigt innehåller det alltid delar som jag känner mig trygg med. Med åren har jag blivit tryggare i generellt, att jag inte behöver känna mig ’ny på jobbet’ även om jag ägnar mig åt delvis nya saker. Som när jag började som programledare på Fixa Rummet så var inspelningssituationen något nytt. Samtidigt var det väldigt vant att planera, genomföra och få barnen att känna sig bekväma.

● Vad har varit viktigast för din utveckling (förebilder, företeelser, verktyg)?

Att göra. Göra göra göra. Att få möjligheten och förtroendet att prova och lära mig längst vägen. Människor som trott på mig. Eller människor som sagt att saker inte går, det bidrar minst lika mycket eftersom jag gärna bevisar motsatsen.

● Vad har varit mest spännande eller viktigast i din yrkeskarriär?

Att jag inte vet vad som väntar! Jag vet väldigt lite om hur mitt yrkesliv ser ut om 5 år och det tycker jag är befriande. Det finns många möjligheter och olika delar som jag älskar och det svåraste för mig är nog att välja var jag tycker är roligAST. Att ställa in siktet. Jag hoppar gärna lite mellan.

För mig är det viktigt välja utifrån mig själv och inte någon annan. Det låter självklart men det är lätt att dras med. Det kan vara stor skillnad på vad som anses vara ett fint jobb och vad som känns kul på riktigt. Jag strävar alltid efter att få göra mer av det jag tycker är roligt och mindre av det jag tycker är tråkigt.

● Vilka möjligheter har din arkitektutbildning öppnat upp för dig?

Framför allt har jag lärt mig mycket som har öppnat upp möjligheter. Men jag har också suttit i möten med stora företag, inbjuden genom min blogg, som plötsligt blivit lugna av att höra att jag är arkitekt. Att det helt enkelt är ett bevis på att man har gjort något konkret i denna värld av defusa arbetsuppgifter och samarbeten. Tråkigt men sant.

● Har du några erfarenheter av stora arkitektbolag, och vad skiljer sig i så fall mest med att vara egenföretagare?

Nej, inte direkt. Jag valde att arbeta som byggsamordnare när mina klasskompisar sökte sig till arkitektkontor under utbildningen, för att få se den delen av byggprocessen. Vilket var väldigt nyttigt. Och efter utbildningen har jag varit min egen.

Men! Generellt har jag lärt mig att kommunikation är det svåra. Funkar den kan man göra vad som helst.

● Vilket skulle vara ditt dröm- respektive mardrömsprojekt?

Ett drömprojekt skulle vara att göra ett litet väldigt konceptuellt hus. Typ fristående 50m2 som skulle användas till café eller liknande. Och sen fick jag fortsätta med insidan såklart. Fasaden skulle vara i kakel.

Mardrömmen skulle vara att sitta med ett gigantiskt projekt som inte har något utrymme för annat än funktion. Typ kontor med tajt budget.

● Motsvarar yrket de förväntningar du hade då du påbörjade din utbildning?

Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig faktiskt. Kommer ofta på mig själv med att tänka tänk att det här är mitt jobb! Jag får betalt för att göra det jag gör just nu, tänk om jag hade vetat det när jag var liten ♡ På sista sidan i mitt ex-jobb (som var ett magasin om alla olika saker man kan ägna sig åt som arkitekt) skrev jag såhär:

När jag läser det såhär 5 år senare tycker jag fortfarande det är så fint!

23

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *