Att göra en kamera

När jag nämnde ordet projektarbete för någon dag sen började jag tänka tillbaka på mitt eget arbete som jag en gång lämnade in. Jag skrev om kameran och fototeknik och som en del i projektet byggde jag en egen kamera. En Camera Obscura. Det var väldigt roligt att få en bättre uppfattning om hur det fungerar och att det faktiskt går att göra en kamera. Det som behövs är ett mörkt utrymme, vanligtvis en låda. Jag använde mig av ett helt rum, eftersom jag ändå behövde ett mörkt rum för att framkalla bilderna i efteråt. Det gjorde det också enklare att se processen eftersom jag kunde vara i ”lådan”. 

Det häftigaste är nog när man gör öppningen ut mot ljuset och plötsligt ser en liten svag uppochnervänd bild av vad som befinner sig där utanför. Den bara finns där. Just kameran var nog en rolig uppfinning att upptäcka.

Sen får man prova sig fram hur länge man ska låta ljuset lysa på fotopappret och vilket avstånd som ger bäst skärpa. (Det underlättar om man har någon slags lins att bryta strålarna med.) Och även om bilden ovanför är enkel och oskarp så påminner den mycket om hur fotografier en gång i tiden såg ut, och det var ju så här det började..

0

8 kommentarer

  1. Åh herre vad häftigt att bygga en så stor camera obscura!
    Min allra första fotolektion i ettan på gymnasiet spenderade vi med just hålkameror, men eftersom vi hade att fotolabb att framkalla i så tog vi mjölkpaket som vi gjorde små slutare på, stoppade papper i och gick ut. Hur roligt som helst, även om mina bilder blev lite felexponerade. Hann aldrig riktigt få kläm på tiden, men åh. Sjukt coolt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *